21 asiaa, joista olemme innostuneita myös vuonna 2021

21 asiaa, joista olemme innostuneita myös vuonna 2021

31.12.2020

Data analytiikka / 3D tulostus / IoT / Ketterä kehitys / Datan visualisointi / UX / Tietoturva / Tietoturva / Tietosuoja / AI / Dronet

Vuosi 2021 taitaa olla odotetuin uusi vuosi pariin vuosikymmeneen. Vaikka haasteet eivät vuoden vaihtuessa taianomaisesti poistukaan, uutta kohti mennään hetkessä eläen ja tulevaisuuden mahdollisuuksia innokkaasti odottaen. Uuden äärellä kulunutta vuotta ei vielä muistella, sen aika tulee, kun perspektiiviä on riittävästi. Tulevaa vuottakaan ei voi tavalliseen tapaan suunnitella, mutta mielikuvissa ja odotuksissa siintää jo aika globaalin pandemian jälkeen. Tämän pitkän vuoden aikana moni aiemmin normaalilta tuntunut asia ei ollut samalla tavalla enää mahdollista. Aika ei kuitenkaan käynyt pitkäksi heillä, joilla oli mahdollisuus tehdä töitä! Vuonna 2020 monet meille Perfektiossa tärkeät asiat saivat jopa aiempaa paremmin mahdollisuuden tulla esiin ja kehittyä. Nämä mieluisat asiat haluamme ehdottomasti mukaan tästä vuodesta, vaikka se muuten joutaakin jo tulla päätökseensä. Tässä siis uuden vuoden 2021 kunniaksi 21 kohdan lista asioista, joista olemme aina vaan innostuneempia – asioista, joihin tulemme panostamaan täysillä myös tulevaisuudessa:

1. Meidän asiakkaat. Työstä on helppo innostua, kun pääsee olemaan mukana mielenkiintoisissa ja innostavissa projekteissa. Näistä kiitos kuuluu asiakkaillemme, jotka rohkeasti lähtevät parantamaan vanhaa sekä innovoimaan ja kehittämään uutta. Nykyisiä projekteja on mahtava jatkaa ja ensi vuonna alkavia projekteja maltamme tuskin odottaa! Kiitämme luottamuksesta ja siitä, että olette valinneet meidät yhteistyökumppaniksenne digitaalisten palveluiden kehittämisessä.

2. Perfektiolaiset. Työpäivien vakituinen piristys on työkavereiden hyväntuulisuus, huumori ja hauska meininki. On helppo motivoitua omiin hommiin, kun ympäriltä välittyy niin hyvä energia. Vaikeampien asioiden edessä tämä on todellinen voimavara, mikä on auttanut, kun niistä on menty yhdessä yli. Eikä olisi tämäkään juttu syntynyt ilman saumatonta yhteistyötä! Kun tätä listaa katsoo, niin ei voi kun ihmetellä miten monipuolista ja pätevää porukkaa meillä onkaan.

3. Neuroflux. Ensimmäisen spinoff yrityksemme Neurofluxin ja Perfektion viihtyisä yhteiselo on jatkunut saman katon alla, vaikka suuri osa vuodesta menikin virtuaalisesti. Kuluneen vuoden aikana Neurofluxin työpöytien ääreen asettui myös kaksi mahtavaa uutta työntekijää, jotka ovat tuoneet uutta virtaa koko toimiston tekemiseen. 2021 Neuroflux tähtää kansainvälisille markkinoille ja auttaa jälleen uusia vesilaitoksia tunnistamaan jätevesiverkoston ongelmia.

4. Uudet spinoff yritykset. Perfektion sydän sykkii innovaatioille ja yhteiskehittämiselle. Tänä vuonna visiomme luoda uudella tapaa yhdessä palveluita maailmassa, jossa teknologian kehittymisen vauhti ei enää ole perinteisellä tapaa ihmismielen ymmärrettävissä, otti askeleen eteenpäin. Myllerryksen keskellä syntyi tuorein spinoffimme The Extravagant Company, joka vastaa muuttuneen markkinointimaailman tarpeisiin luomalla työkaluja, jotka tuovat yhteen vaikuttajat ja markkinoinnin parissa työskentelevät yritystoimijat. Yksi ensimmäisistä tuotteistuksistamme on TikTok-palvelulle lisäarvoa luova analytiikka-alusta Exolyt. Mukaan liiketoiminnan kehittämiseen saimme myös digisydämiset konkarit Sofokus Venturesilta. Kiitos Turo ja Teemu innostavasta alusta toivottavasti pitkälle yhteiselle kumppanuudelle!

5. Työn joustavuus ja etätyöt. Perfektiolla etätyöskentely on ollut aina enemmän itsestäänselvyys kuin pakko. Videopuhelut ja muiden digitaalisten työkalujen käyttäminen työskentelyssä on ollut arkipäivää alusta asti ja etätöitä on tehty niin purjeveneestä kuin Alpeiltakin. Vaikka etätyöt tuovat tekijöille paljon vapautta, sujuva työskentely vaatii myös pelisääntöjä ja tässä suhteessa meilläkin on vielä paljon tehtävää. Toivomme kovasti, että etätyöskentely ja sen tuoma vapaus jää elämään myös koronan jälkeen.

6. Data-analytiikka. Spin-offimme Neurofluxin palvelun ytimessä on vesilaitosten olemassa olevan tiedon pohjalta tehty data-analytiikka. Neurofluxin asiakkaat ovat olleet tuotteeseen hyvin tyytyväisiä, joten Perfektiolla olemmekin valmiita löytämään uusia tapoja tehostaa eri toimialojen liiketoimintaa dataa analysoimalla. Kiinnostavia kohteita voisivat olla esimerkiksi teollisuuden prosessit, kaupunkien infrastruktuuri ja logistiikka.

7. 3D-tulostus. Hankimme viimein toimistollemme 3D tulostimen. Varsinkin IoT-projekteissa prototyyppien rakentamisen helppous yllätti ja onnistumisen tunne oli valtava, kun asiakkaalle sai luovuttaa itse kustomoidun tukiaseman ja sensorit. Mielenkiinnolla odotamme, minkälaisissa projekteissa pääsemme tätä jälleen hyödyntämään osana ketterää kehityssykliämme.

8. IoT. Vuonna 2020 olemme myös tutustuneet IoT:n ihmeelliseen maailmaan. Päällimmäisenä mieleen on jäänyt, kuinka erilaista lähestymiskulmaa tarvitaan, kun pilven lisäksi mukaan otetaan fyysiset laitteet ja niille asetetut vaatimukset akusta säänkestävyyteen ja verkon kantavuuteen. Esimerkkinä erikoisemmasta asiasta johon olemme tutustuneet, on itse suunniteltu sensorikotelo suolapatterin kera, jolla sensorin teoreettinen akkukesto on kymmeniä vuosia. Pyrimme tulevina vuosina kartuttamaan tätä tietotaitoamme, jotta pystymme tarjoamaan asiakkaillemme kaikista toimivimpia IoT-ratkaisuja.

9. Ketterä kehitys. Ketterä kehitys on tätä päivää ja se näkyy myös meidän päivittäisessä tekemisessä. Omat sisäiset tapamme toimia ovat tehostuneet entisestään huolellisella suunnittelulla ja niitä tullaan kehittämään lisää myös vuonna 2021. Tarkoituksena on pitää koko prosessi kasassa niin, että molemmat osapuolet, asiakas ja me, olemme samalla viivalla koko kehitystyön ajan.

10. Datan visualisointi. Yrityksillä on paljon dataa ja työkaluja kerätä sitä. Lähes yhtä paljon lienee haasteita tehdä parannuksia prosesseihin datajohtoisella päätöksenteolla. Oiva esimerkki datajohtoisesta päätöksenteosta on tarjouksien tarkentaminen vertaamalla edellisiä tarjouksia sekä näiden toteumia. Perfektio on päättyvänä vuonna kehittänyt työkaluja ja tapoja visualisoida dataa, jonka pohjalta parannuksia tarjousten hinnoitteluun tehdään. Haluamme tulevaisuudessakin auttaa yrityksiä hyödyntämään esim. ERP- tai CRM-palveluidensa dataa visualisoimalla sitä ja helpottamalla näin datapohjaista päätöksentekoa.

11. UX. Kulunut vuosi pakotti ihmiset opettelemaan digitaalisten palveluiden käyttöä ja ottamaan niitä kuuluisia harppauksia digilaitteiden käytössä. Jos oli mahdollisuus valita, käytettävyys ja käyttökokemus määräsi mitkä palvelut menestyivät ja mitkä eivät. Iloksemme myös asiakkaat ja yhteistyökumppanit ovat alkaneet kiinnittää entistä enemmän huomiota designiin ja omien tuotteiden käyttökokemukseen. Otamme tämän muutoksen vastaan avosylin ja toivomme, että tämä on vasta alkua - eläköön käytettävät digipalvelut!

12. Hackathonit ja innovaatiokilpailut.  Vuonna 2020 Perfektion ytimessä oleva hackathonien ja innovaatiokilpailuiden kulttuuri kypsyi teini-ikään ja oppi näkemään maailmaa hieman laajemmin. Monia neljän ensimmäisen vuoden aikana innovaatiokilpailuista kartutettuja oppeja sovellettiin nyt edeltäviä vuosia enemmän kumppaneiden kanssa uusia palveluita kehitettäessä. Innovaatiokehittämisen konkareina kävimme kuitenkin muutamia kiinnostavia haasteita ratkomassa ja joulukuussa pokkasimme Staran ja Ultrahackin yhteisessä -dronehackathonissa voiton vaikkapa ihan vain osoittaaksemme ettei nämäkään taidot ole ruostuneet! Vuoden aikana myös toimitusjohtajamme Henri Malkki pääsi tuomaroimaan Verohallinnon ja Industryhackin järjestämää #verohack-innovaatiokilpailua. Kiitokset tästä mahdollisuudesta Johanna Kotipellolle ja koko Verohallinnon huikealle kehittämistiimille sekä tietysti Industryhackin tutulle poppoolle!

13. Tietoturva. Yritysten tietoturvassa on aina parantamisen varaa ja ongelmakohtia löytyy yllättävistäkin paikoista. Kuluneena vuonna aihe herätti ajatuksia varmasti niissäkin tahoissa, jotka eivät tietoturva asioita yleensä joudu miettimään. Me Perfektiolla kiinnitämme tietoturvaan aina erityistä huomiota ja autamme myös asiakkaitamme huomioimaan tietoturvaan liittyvät kysymykset.

14. Tietosuoja. Olemme Perfektiolla heti alusta saakka ottaneet asiakkaidemme, työntekijöidemme ja yhteistyökumppaniemme henkilötietojen suojan vakavasti ja kuluneena vuonna tarjonneet tätä asiantuntemusta myös asiakkaidemme käyttöön. GDPR asettaa yrityksille ja muille henkilötietoja käsitteleville useita vaatimuksia, joiden kaikkien selvittäminen voi tuntua hankalalta ja aikaavievältä. Kehitämme tätä palvelua edelleen, jotta vuonna 2021 voisimme ohjelmistoratkaisujen ohella tarjota asiakkaillemme myös tarvittavat tietosuojapäivitykset selkeässä, tehokkaassa ja luotettavassa paketissa.

15. Alusta asti kehittäminen. Tänä vuonna ilahduimme useaan otteeseen, kun yhteistyökumppanimme osasivat suositella meitä omille tahoilleen yrityksenä, joka auttaa asiakkaita rakentamaan digitaaliset tuotteensa ja palvelunsa alusta asti. Nämä projektit innostavat aina koko porukkaa ja otamme myös jatkossa mielellämme vastaan projekteja, jotka ovat muille liian isoja ja kokonaisvaltaisia. Meiltä saat myös ensi vuonna koko paketin alkaen määrittelyvaiheesta aina lopulliseen toteutukseen asti.

16. AI. Tekoälyä olemme päässeet kuluneen vuoden aikana hyödyntämään eri palveluntarjoajien valmiita ratkaisuja hyödyntäen. Olemme saaneet nopeasti ratkaistua hieman kinkkisiäkin liiketoiminnan haasteita hyödyntämällä ymmärrystämme parhaiden AI-vaihtoehtojen kartoittamisessa kunkin erilaisen teköälyä kaipaavan haasteen edessä ja integroimaan tämän tekniikan osaksi jo valmiita kokonaisuuksia. Uskommekin, että tulevaisuudessa tekoäly näkyy sovelluskehityksessä yhä enemmän juuri tällaisessa muodossa - tilanteen mukaan valikoitujen palasten liimaamisena yhdeksi saumattomaksi kokonaisuudeksi.

17. Dronet. Vuoden lopulla voitettu Ultrahack laittoi dronejen lisäksi lentoon ajatukset tulevaisuuden innovaativisista julkisista hankinnoista ja niihin liittyvistä tarpeista tehdä uudenlaisia ratkaisuja käyttäjäystävällisiin hankinta-alustoihin. Staran, Forum Viriumin ja yrityskumppaneiden kanssa jatkamme polulla kohti tätä innostavaa visiota.

18. Kestävät valinnat. Innostumme aina projekteista, joissa työpäivän aikana tuntee tekevänsä jotain konkreettisesti hyvää. Tämmöinen oli vahvasti läsnä, kun kehitimme Sparkille sovelluskauppoista löytyvän The Donut-sovelluksen, jonka avulla kuka tahansa voi pyrkiä lähemmäs yhden planeetan elämäntapaa. Tästä projektista voit lukea lisää ite wikin jutusta: Testaa elämäntapahiilijalanjälkesi suuruus – The Donut -mobiilisovellus inspiroi tekemään ilmastoystävällisiä valintoja.

19. Tulevaisuuden energia. Edellistä kohtaa täydentäen olemme aina innostuneita kehittämään maailmaa, joka ei perustu fossiilisiin polttoaineisiin ja energiantuotantoon. Onneksi tämä tuntuu olevan tulevaisuuden trendi vähän kaikkialla. ite wikin otsikon mukaan: Aurinkoenergia kiinnostaa yhä useampaa – Aurinkopankin ja Perfektion kehittämä tietojärjestelmä mahdollistaa sähköntuotantoon perustuvan maksumallin.

20. Hyvinvoinnin edistäminen. Ihmisten auttaminen digitaalisten palvelujen avulla innostaa meitä projekteissa aina valtavasti. Tänä vuonna saimme olla osa Kulttuuria kaikille -palvelua, kun toteutimme nyt pilotoitavaa Kaikukorttia. ite wiki kirjoitti tästä mielenkiintoisesti marraskuussa otsikolla: Kulttuurihyvinvointia edistävä Kaikukortti-verkosto laajenee vauhdilla – uusi tietokanta ja mobiilisovellus helpottavat työtä.

21. Saavutettavuus. Yksi kuluneena sekä jo aiempina vuosina meitä kovasti koskettanut projekti oli Kohdataan-somepalvelun kehittäminen. Pääsimme rakentamaan täysin uudenlaista ja saavutettavaa somepalvelua, joka keskittyy uusiin ihmisiin tutustumiseen ja ystävien löytämiseen. ite wiki kirjoitti tästä kesäkuussa otsikolla: Uusi somepalvelu ehkäisee yksinäisyyttä – Kohdataan-hanke toteutetaan yhteiskehittämisen keinoin. Olemme aina innoissamme, kun saamme olla mukana kehittämässä digitaalisia palveluja, joilla ihmiset voivat tavoittaa toisensa ilman, että täytyy olla yhtä aikaa samassa paikassa. Nämä mahdollisuudet tavoittaa toisiamme myös etänä tekivät kuluneesta vuodesta paljon helpomman. Ehkä jo ensi vuonna – joka innostavasti on jo huomenna – pääsemme taas tapaamaan toisiamme enemmän ihan kasvotusten ja vaikka isommalla porukallakin. Tervetuloa 2021!

Jaana Hautala

Jaana Hautala

Operatiivinen johtaja