Mihin IoT-asiantuntijaa tarvitaan?
19.1.2021
IoT / 3d tulostus / Data analyysi / Ohjelmistokehitys
IoT, internet of things, eli suomeksi esineiden internet, tarkoittaa esineitä, joilla on yhteys internettiin. Viime vuosina IoT onkin tullut yhä tavallisemmaksi osaksi ihmisten jokapäiväistä elämää, kun monet kodin arkiset esineet ovat saaneet internet-yhteyden. Verkkoyhteyden lisääminen kodinkoneisiin on hyödyllistä esimerkiksi niiden toiminnan automatisoimiseksi tai etäohjattavuuden mahdollistamiseksi.
IoT-laitteiden suosion kasvu näkyy myös yrityksissä, joista yhä useampi on kiinnostunut hyödyntämään tätä teknologiaa omissa innovaatioissaan. IoT voi myös auttaa yrityksiä tehostamaan toimintaansa sisäisesti. Usein esimerkiksi teollisuudessa tuotantoesineisiin halutaan lisätä internet, jotta niistä saataisiin dataa, jota voitaisiin edelleen hyödyntää liiketoiminnan päätöksenteossa.
Perfektion Jyri Saukkonen on osallistunut useampaan asiakasprojektiin, jossa on hyödynnetty IoT:ta. "IoT:ssa kiehtoo se, miten fyysiset asiat saadaan toimimaan yhteen verkon kanssa. Vaikka verkkolaitteita tarjoavat valmistajat usein lupaavat, että laitteet ovat sinänsä yhteensopivia esineiden kanssa, näin ei kuitenkaan aina todellisessa maailmassa ole. Tällaisissa tilanteissa täytyy miettiä usein itse, että miten asiat ja internet todella saadaan toimimaan yhteen parhaalla mahdollisella tavalla", Jyri kertoo.
IoT-asiantuntija tuntee teknologiat ja huomioi olosuhteet – tuo kustannussäästöjä hankkeisiin
IoT:n mahdollisuudet houkuttelevat useita yrityksiä hyödyntämään sitä eri tavoin tuotteissaan ja palveluissaan. Jyrin mielestä uusiin hankintoihin ei kuitenkaan kannata lähteä hätiköiden: "Usein fyysinen maailma yllättää verkkolaitteet vaihtelevilla olosuhteillaan. Laitevalmistajien on mahdoton pohtia etukäteen, mihin kaikkeen asiakkaat aikovat omissa innovaatioissaan laitteitaan käyttää. IoT-projekteissa kannattaakin pitää alusta asti mukana asiantuntija, joka osaa valita juuri sopivat laitteet kulloinkin käsillä olevaan projektiin".
Jyri kertoo, että häntä kiinnostaa IoT-projekteissa juurikin se, että ongelmat ovat todella kokonaisvaltaisia, ja niissä tulee miettiä myös ihan fyysisen maailman ongelmia ohjelmointikysymysten lisäksi. "IoT-projekteissa tulee aina huomioida tarkkaan kullekin projektille ominaiset muuttujat. Jossakin päin suomea Lorawanilla ei ole kuuluvuutta tai 4G-verkko ei välttämättä pääse läpi rakennusten rakenteista, joten tällöin tulee miettiä jotain muuta ratkaisua. Joissakin projekteissa internet on mahdollista toteuttaa ihan johdoilla, mutta toisissa on mietittävä esimerkiksi bluetooth-ratkaisuja".
Jotta fyysisen maailman realiteetit tulisi huomattua heti projektin alkuvaiheessa, pitää Jyri tärkeänä, että projektissa on mukana IoT-asiantuntija heti alusta alkaen. "Laitteiden testaaminen todellisissa olosuhteissa on ehdottomasti kannattavaa. Se, että aluksi testataan erilaisia vaihtoehtoja on paljon järkevämpää kuin tilata heti yhtä laitetta valtavat määrät ja todeta, ettei se ollutkaan niin yhteensopiva, kuin valmistaja lupasi".
Effiotissa on testattu kaikkea pattereista 3D-printterin muoveihin
Perfektion oma IoT-maailmassa toimiva projekti on Effiot. "Lähdimme kehittämään Effiotia yhdessä asiakkaan kanssa, joka kaipasi tietoa rakenteiden kosteudesta", Jyri kertoo. "Asiakas ei halunnut sähköjohtoja rakenteiden sisään, joten oli mietittävä muita ratkaisuja. Yksinkertaisin ajatus saattaisi olla, että Googlataan tilanteeseen sopivat sensorit, jotka antavat dataa ja lähetetään data pilveen. Mutta aivan näin yksinkertaista tämä ei tietenkään ole".
IoT-asiantuntijan tulee tuntea paitsi internet, myös ihan fyysiset laitteet hyvin. "Sensoreiden ikä esimerkiksi rakenteiden ikään verrattuna ei ole kovin pitkä. Prototyypit ovat sinänsä helppoja, mutta akkutekniikka taas on monimutkaista. Selvitystyön jälkeen päädyimme käyttämään Ruuvi Tagejä, jotka toimivat sensoreina".
Perfektion Effiot-tiimi perehtyi myös rakenteisiin soveltuviin akkuihin. "Akut syö itse itsensä, kun seinien sisällä on kylmä tai kuuma. Selvityksessämme totesimme, että suola-akku kestää ihan eri tavalla lämmönvaihtelua kuin lithium-akku. Teoriassa voi laskea miten kauan joku akku kestää, mutta oikeasti ympäristön vaikutuksella on merkittävä rooli, kun laite on vuosikausia fyysisessä maailmassa".
Todellisella IoT-asiantuntijalla on fyysisten laitteiden tuntemisen lisäksi hyvin hallussa myös ohjelmointitaidot. "IoT-laitteet toimivat usein akkujen varassa. Akun kulutukseen pystyy vaikuttamaan esimerkiksi optimoimalla tiedon lähettämisen määrää. Jos tietoa ei tarvita kuin kerran päivässä, sitä on turha lähettää joka tunti", Jyri sanoo.
Kun uusia ratkaisuja lähdetään toteuttamaan, tulee pohdittavaksi välillä myös laajempia kysymyksiä, kuin suoraan verkkolaitevalinnat. "Effiot-projektissa päädyimme itse 3D-printtaamaan sensoreille koteloita. Yleisin 3D-printterien muovityyppi pehmenee suht matalissa lämpötiloissa, jolloin se alkaa muuttamaan muotoaan. Selvitimme eri vaihtoehtoja ja löysimme yhteistyökumppanimme tilanteeseen sopivan muovin, joka kestää fyysisen maailman rasituksia".
Jyri painottaakin monipuolista asioihin perehtymistä, kun kyseessä on IoT-laitteisiin liittyvät valinnat: "Asiat pitää oikeasti selvittää ennen kuin alkaa hankkimaan isoja määriä laitteita. Pitää miettiä mitä oikeita rasitteita tulee laitteille, kun ne ovat fyysisessä maailmassa monta vuotta. Se on mielenkiintoista."
Effiot on Perfektion kehittämä analyysi- ja hallinta-alusta, jota voi hyödyntää dataa tarjoavien IoT-laitteiden hallintaan. "Effiot sopii yhteen minkä tahansa mitattavan kohteen kanssa, mihin saa laitettua sensoreita tai vedettyä johtoja", Jyri kertoo. "Datalla asiakkaat voivat tehdä mitä tahansa. Ohjelmoinnin avulla voimme tallentaa esimerkiksi kaikki halutut datapisteet ja luoda niiden avulla esimerkiksi hälytyksiä". Effiot on koodattu niin, että sen voi skaalata mihin tahansa datan analysointiin ja laitteiden hallintaan. "Kylmäketjun seuranta esimerkiksi onnistuisi sillä todella hyvin". Mikäli haluaisit toteuttaa IoT-hankkeen tai kaipaisit IoT-asiantuntijamme näkemystä, ota meihin yhteyttä yhteydenottosivujemme kautta. Autamme mielellämme!
Jaana Hautala
Operatiivinen johtaja