Mobiilisovellus, joka ei vieraannuta luonnosta, vaan lähentää

Mobiilisovellus, joka ei vieraannuta luonnosta, vaan lähentää

14.4.2023

Mobiiliapplikaatio / Mobiilisovellus / Kehitysprojekti / Luonnontieteellinen Keskusmuseo / Luomus

Toteutimme Luonnontieteelliselle keskusmuseolle (Luomus) mobiilisovelluksen kehitysprojektin, jossa paransimme luontohavaintojen tallentamiseen ja valokuvaamiseen tarkoitettua mobiilipalvelua. Tavoitteena on lähentää ihmisten luontosuhdetta ja tarjota tapa jakaa luontokokemuksia.

Kehitysprojektissa paransimme eläinlajistomme seurantaan tarkoitetun mobiiliapplikaation toimivuutta sekä sovelluksen testikattavuutta. Helpotimme myös tulevan jatkokehityksen tekemistä modernien työkalujen ja menetelmien käyttöönotolla. 

Nämä toimenpiteet mahdollistavat mobiiliapplikaatiolle pidemmän elinkaaren, houkuttelevat enemmän käyttäjiä applikaation pariin ja tekevät nykyisten käyttäjien havaintojen kirjaamisesta helpompaa ja varmempaa.

Vastaavat toimenpiteet ovat projekteissamme arkipäivää; helposti käytettävät ja pitkäikäiset ohjelmistoratkaisut ovat jokaisen asiakkaan toive. Ohjelmiston aktiivinen jatkokehitys mahdollistaa ohjelmistolle pitkän elinkaaren. Pitkä elinkaari on yhtä lailla tärkeää ohjelmistokehityksessä kuin vaikkapa rakentamisessa: on kestävää ja resurssitehokasta vaalia jo olemassaolevaa, eikä aina rakentaa kokonaan uutta.

Luomuksen mobiilisovelluksella on tyytyväisiä, pitkäaikaisia käyttäjiä. Eikä ihme, sillä monimuotoinen luonto vaikuttaa suoraan ihmisten hyvinvointiin. Luontohavaintojen tekeminen ja jakaminen mobiilipalvelun avulla on nykyihmisen tapa vaalia luontosuhdettaan ja viestiä luontoarvojen tärkeydestä. 

Luonnontieteellinen keskusmuseo säilyttää ja ylläpitää luonnontieteellisiä kansalliskokoelmia sekä tekee niihin liittyvää tutkimusta. Yksi Luomuksen päätehtävistä onkin avata tiedettä suurelle yleisölle myös osallistavin keinoin, kuten mobiilisovelluksella. 

Projekti tehtiin yhdessä Luomuksen oman palvelukehitystiimin kanssa. Työ rytmittyi käytännönläheisten sprinttien kautta. Näin Luomuksen tiimi kertoo yhteistyöstä Perfektion kanssa:

“Yhteistyö oli avointa ja selkeää. Kehitystyöhön osallistuneet Luomuksen kehittäjät ja Perfektion konsultit kokoontuivat päivittäin yhteiseen etäkokoukseen, jossa päätettiin päivän tehtävistä ja käytiin läpi meneillään olevia ongelmia. Slackin kautta oli mahdollista aloittaa spontaanisti myös ylimääräisiä kokouksia, jos oli tarvetta esimerkiksi käydä koodia yhdessä läpi. Pidimme myös muutaman keskustelutapaamisen museolla.”

Kehitystyö tuotti nopeita tuloksia:

“Projektin ansiosta Mobiilivihkon virheidenkäsittely on nyt kunnossa, kun Perfektion konsultit auttoivat ottamaan uuden virheenhallintajärjestelmän käyttöön. Lisäksi erityisen hyödyllistä oli, kun konsultit kirjoittivat sovellukselle integraatiotestejä, joiden pohjalta Luomuksen kehittäjät voivat jatkaa testien kirjoittamista. Näin sovelluksen julkaisemiseen tulee varmuutta.”

Kiitosta sai myös yhteinen, avoin ideointi:

“Palvelukehittäjän näkökulmasta nimenomaan ajatustenvaihto konsulttien kanssa oli virkistävää. Kun parin kehittäjän ylläpitämään sovellukseen saatiin hetkellisesti lisää silmäpareja, huomio kiinnittyi myös asioihin, joita ei tullut itse ajatelleeksi, eikä ongelmiin jumiutunut yhtä helposti.”

Janne Ruokonen

Janne Ruokonen

CEO