Saavutettava verkkopalvelu palvelee kaikkia verkon käyttäjiä
11.3.2021
Saavutettavuus / Ohjelmistokehitys / Verkkopalvelu / WCAG
Kaikkia verkon käyttäjiä hyödyttävää erilaisuuden huomioimista verkkopalvelujen suunnittelussa ja toteutuksessa kutsutaan saavutettavuudeksi. Saavutettavuuden tarkoituksena on mahdollistaa internetin sujuva käyttö käyttäjän fyysistä tai henkisistä rajoitteista, iästä, osaamisesta tai käytettävästä laitteista riippumatta.
Vaikka saavutettavuus on erityisen tärkeää heille, joilla on jokin toimintarajoite tai vamma, saavutettavuudesta hyötyvät kaikki, sillä saavutettavuus tarkoittaa helpommin käytettäviä verkkopalveluita ihan kaikille. Saavutettava verkkopalvelu on helpompi käyttää, ymmärtää ja hallita.
Kun verkkopalvelu ei sulje ketään ulkopuolelleen, se palvelee jokaista verkon käyttäjää, mikä hyödyttää suoraan myös verkkopalvelun tarjoajaa. Yksinkertaisesti sanottuna saavutettava verkkopalvelu on tavallista parempi verkkopalvelu.
Standardit ja direktiivit auttavat saavutettavan verkkopalvelun toteuttamisessa
Saavutettavuuden tarpeet ovat monipuoliset ja laajat. Niitä selvittämään on onneksi toteutettu standardeja ja direktiivejä, joiden seuraaminen ja noudattaminen auttaa niin julkisia kuin yksityisiäkin verkkopalvelujen tuottajia tekemään verkkopalveluistaan saavutettavia. WCAG-standardi, eli ”Web Content Accessibility Guidelines” -standardi tai ihan vaan suomeksi verkkosisällön saavutettavuusohjeet, auttaa arvioimaan verkkopalvelujen saavutettavuutta. Standardin tuottaa W3C, joka on kansainvälinen yritysten ja yhteisöjen yhteenliittymä, jonka toiminnan tarkoitus on ylläpitää ja kehittää WWW:n standardeja sekä suosituksia.
Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (2016/2102) julkisen sektorin elinten verkkosivustojen ja mobiilisovellusten saavutettavuudesta, eli ns. saavutettavuusdirektiivi, tuli voimaan 22.12.2016. Siinä säädetään niin julkisen hallinnon verkkopalveluiden saavutettavuuden minimitasosta kuin niistä keinoista, joilla saavutettavuuden toteutumista valvotaan.
Vaikka direktiivit ja standardit helpottavat verkkopalvelujen suunnittelua ja toteuttamista saavutettavuuden toteutumiseksi, on usein hyödyllistä ottaa mukaan myös saavutettavuusasiantuntija. Asiantuntija auttaa hahmottamaan, mitä asioita verkkopalvelussa tulee kehittää, jotta se täyttää vaatimukset.
Tärkeintä on halu luoda verkkopalveluja, jotka ovat kaikkien saavutettavissa
Perfektion ohjelmistokehittäjä Jussi Maristo näkee, että joskus saavutettavuus jää muun verkkopalvelusuunnittelun jalkoihin. “Mikäli verkkosivujen pääasia on toteuttaa mahdollisimman näyttävä design, se usein samalla tarkoittaa, ettei palvelu ole saavutettavuusvaatimusten kanssa kovin yhteensopiva”, hän muistuttaa ja huomauttaa, että Perfektion sivuillakin on kontrastien osalta parannettavaa: “Valkoinen teksti vaaleanvihreällä taustalla ei ole kovin hyvä yhdistelmä saavutettavuuden kannalta koska tekstin ja taustan kontrasti on liian pieni”. Jussi kertoo, että verkkosivujen saavutettavuutta voi testata esimerkiksi WAVE Web Accessibility Evaluation Tool -työkalun avulla. Joskus asiantuntijasta voikin olla hyötyä jo työkalun antamien suositusten ymmärtämisessä, sillä aihetta tuntemattomalle työkalut ja niiden tulokset voivat sinänsä jo olla melko vaikeasti ymmärrettävät. Perfektion asiantuntijat auttavat mielellään toteuttamaan verkkopalveluja, joiden saavutettavuudesta hyötyvät kaikki. Mikäli haluat perehtyä jo toteuttamiimme projekteihin, joissa olemme kokonaisvaltaisesti huomioineet saavutettavuuteen liittyviä kysymyksiä, lue lisää Kohdataan-projektista, jossa toteutimme yksinäisyyttä ehkäisevän Kohdataan-somepalvelun yhdessä Kehitysvammaliiton ja Mieli ry:n kanssa.
Ota yhteyttä
Mikäli pidät tärkeänä, että palvelusi ovat helposti kaikkien käytettävissä ja haluat parantaa verkkopalvelusi saavutettavuutta, ota yhteyttä meihin.
Jaana Hautala
Operatiivinen johtaja