Uuden elämän ensimetreillä – Perfektio mukana vanhemmuuteen valmistavassa mobiilisovelluksessa
8.3.2023
Naistenpäivä / Ohjelmistokehitys / Tasa arvo
PregMind on psykologien kehittämä menetelmä, joka muun muassa lievittää synnytyspelkoa. Perfektio ei ainoastaan konvertoinut menetelmää mobiiliksi, vaan teki myös sovelluksen sisällönhallinnasta ennennäkemättömän helppoa.
– Kun PregMind tupsahti tutun ihmisen kautta eteemme, emme epäröineet jättää tarjouspyyntöä – sopihan vanhemmuuteen valmistava mobiilisovellus täydellisesti yritysarvoihimme, Perfektion Experience Designer Olli Savisaari kertoo.
Riittämätön apu raskauden aikana voi altistaa mielenterveyshäiriöihin, joiden kanssa kamppailee tutkimusten mukaan jopa joka viides vanhempi. PregMind on psykologien kehittämä, raskausviikoittain etenevä synnytys- ja vanhemmuusvalmennus, jonka avulla voidaan muun muassa lievittää synnytyspelkoa. Sen ”äidit” Riikka Aho,Maiju Tokola sekä Nina Torkler työskentelevät lisääntymisterveyden parissa Psykoterapiapalvelu Tunnetilassa. He ovat synnytysaiheisten psykologisten kysymysten huippuammattilaisia, joilla on niin kliinistä kuin tieteellistä kokemusta aiheesta.
– Perfektiolle oli tärkeää olla osaltaan mukana tukemassa tulevia vanhempia elämää mullistavassa elämänvaiheessa, sanoo Savisaari, jonka puoliso odotti parin esikoista sattumalta juuri tarjouspyynnön aikaan ja koko projektin ajan.
Tosin alkuvuonna 2022 mobiilisovellus oli vielä ajatuksen tasolla. Ensin oli validoitava, voisiko Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS:ssa yli kahdenkymmenen vuoden ajan käytössä ollut hoitomalli olla konvertoitavissa mobiiliapplikaatioksi. Olisiko se yhtä tehokasta kuin kasvotusten saatava valmennus? Entä saataisiinko yhteistyöhön mukaan esimerkiksi yksityisiä klinikoita, joiden asiakkaista voisi tulla sovelluksen loppukäyttäjiä?
Perfektiolla avoimuus ei koske vain lähdekoodia
– PregMindin visuaalisesta ilmeestä vastasi bränditoimisto Bou, joiden valmiiden visuaalisten materiaalien sekä sovellusversion ensimmäisen raakaversion pohjalta meidän oli helppo tehdä tarkka tarjous, ja myöhemmin myös pysyä budjetissa.
Kun tarjous oli hyväksytty, teknologiaksi valikoitui kuin luonnostaan React Native – onhan se yksi harvoista avoimen lähdekoodin vaihtoehdoista sekä iOS- että Android -laitteita tukevalle mobiiliapplikaatiopohjalle. Perfektio panostaakin pitkäkestoiseen ohjelmistotuotantoon valitsemalla yleisesti käytettyjä teknologioita, joiden turvin kuka tahansa modernia ohjelmistokehitystä taitava voi myöhemmin astua jatkokehittäjän saappaisiin. Saavutettavuuden osalta suunnittelutyössä kiinnitettiin huomiota muun muassa riittävän suuriin kontrasteihin ja tekstin koon skaalautuvuuteen mobiililaitteen omia asetuksia säätämällä.
– Läpinäkyvyys ja avoimuus ovat aina leimanneet ohjelmistokehitystämme. PregMindissa asiakas pystyi koko ajan seuraamaan tehtyyn työhön käytettyä aikaa sekä resursseja. Pidimme asiakkaan ajan tasalla, jos jompaakumpaa kului johonkin työvaiheeseen suunniteltua enemmän, Savisaari painottaa.
Sovelluksen sisällönhallinta ei koskaan ennen ole ollut näin helppoa
MVP eli minimum viable producttarkoittaa pienintä mahdollista ohjelmistoa, jolla digitaalisen liiketoiminnan ongelma voidaan ratkaista asiakasta parhaiten hyödyttävällä tavalla. Se on kustannustehokas ja ympäristövastuullinen menetelmä, joka pienentää hiilijalanjälkeä vähentämällä esimerkiksi ohjelmistokehitykseen uppoavaa sähkönkulutusta. MPV on myös riskien minimointia, sillä ennen kuin uuden tuotteen potentiaali tai palvelun kysyntä on validoitu, siihen ei kannata satsata enempää kuin minimissään on pakollista.
PregMindiin Perfektio toteutti helppokäyttöisen sisällönhallinnan, jonka ansiosta asiakas voi itse muuttaa sovelluksen sisältöjä ja lisätä kuvia ilman riviäkään koodaamista.
– Google Sheet toimii ikään kuin back-endinä, jossa asiakas voi muokata kaikkia applikaation tekstejä selkokielellä ilman, että joutuu koskemaan riviinkään koodia. Kuvat sekä ääni- ja videotiedostot puolestaan sijaitsevat Google Cloudissa. Kaikki applikaation sisällöt ovat päivitettävissä asiakkaan näkökulmasta itsenäisesti ja ilman teknistä osaamista, Savisaari ynnää.
– Tämäkin on yhdenlainen no-code -ratkaisu, jotka yleistyvät alalla jatkuvasti. No code viittaa työkaluihin, joilla sovelluksia voi kehittää ja muokata ilman koodaamista tai minimaalisella koodaamisella, hän lisää.
PregMindin kohderyhmänä ei ole vain raskaana olevat naiset: viikoittaisten harjoitusten avulla kuka tahansa vanhemmuuteen valmistautuva saa varmuutta uuden elämän kohtaamiseen. Sovellukseen sisältyy Duodecimin Terveyskirjasto-tietokantaa hyödyntävä chatbot tiedonhakuun, itsereflektointiin tarkoitettu fiilismittari sekä aiheeseen syventävät podcastit, joissa käsitellään muun muassa raskausdiabetesta, keskenmenoa sekä synnytysrentoutusta.
Mutta suosittelisiko vajaan vuoden ikäisen taaperon isä ja pian vanhempainvapaalle virittäytyvä Savisaari PregMindia muille?
– Kaikkien jälkikasvua odottavien kannattaisi käydä PregMindin materiaalit läpi, sillä niistä saa monipuolisia ja hyödyllisiä vinkkejä, vaikkei vanhemmuuteen pelkoja liittyisikään.
PregMind toimii yhteistyössä naisten oikeuksia puolustavan UnWomenin kanssa. Myös me Perfektiolla tähtäämme tasa-arvoon ja toivotamme kaikille onnellista kansainvälistä naistenpäivää tänään 8.3.2023!
Onko sinulla jokin digitaalisen liiketoiminnan haaste, jonka toteuttamiseen tarvitsisit vankkaa ja vastuullista ammattitaitoa? Anna meidän auttaa!
Olli Savisaari
Experience Designer