Yhdenvertaisuuden tähden – Kulttuuri kuuluu kaikille
28.2.2023
Kalevalanpäivä / Yhdenvertaisuus / Ohjelmistokehitys
Perfektion yritystoiminnan ytimessä ovat vastuulliset ja kestävät projektit, jotka tuottavat hyvää. Olimme mukana kulttuuripalveluja vähävaraisille mahdollistavassa Kaikukortissa.
Tänään 28. helmikuuta juhlitaan suomalaisen kulttuurin sekä kansalliseepoksemme Kalevalan päivää. Kulttuurin kokemisen ja harrastamisen tiedetään paitsi ylläpitävän mielenterveyttä ja lisäävän elämänlaatua, myös ennaltaehkäisevän syrjäytymistä sekä päihdeongelmia. Perfektiolla oli ilo olla mukana edistämässä kulttuuripalveluiden saavutettavuutta vähävaraisille tai taloudellisesti vaikeassa tilanteessa oleville suomalaisille Kaikukortin myötä.
– Meille on tärkeää osallistua sosiaalisesti vastuullisiin ja kestäviin projekteihin, joiden tarkoitus on tehdä hyvää. Kaikukortti kuroo taloudellista eriarvoisuutta kulttuurin osalta umpeen, Perfektion Experience Designer Olli Savisaari kertoo.
Kulttuuria kaikille -palvelun ideoimalla Kaikukortilla taloudellisesti tukalassa tilanteessa olevat ihmiset voivat hankkia maksuttomia pääsylippuja esimerkiksi museoihin, teatteriin tai festivaaleille. Kortin myöntää Kaikukortti-verkostoon kuuluva sosiaali- ja terveysalan tai kolmannen sektorin toimija. Verkostoon kuuluu useita kuntia ja kaupunkeja ympäri Suomen. Kaikukortilla voi osallistua myös kansalaisopiston kursseille sekä urheilutoimintaan.
”Näemme Kaikukortin todella hienona mahdollisuutena tukea päihdekuntoutusta. Esimerkiksi kansalaisopiston kurssille osallistuminen on auttanut asiakkaitamme pysymään päihteettöminä.”–Kainuun Kaikukortti-verkoston sote-kumppani, 2017
Kulttuuria kaikille -palvelua ylläpitää Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Yhdenvertaisen kulttuurin puolesta ry, joka valitsi julkisen kilpailutuksen kautta yhteistyökumppanikseen Perfektion, kun tuli aika päivittää Kaikukortti nykypäivään. Valtakunnallisen tietokannan lisäksi Perfektio kehitti mobiilisovelluksen, jonka avulla päivitettyjen pahvisten Kaikukorttien QR-koodi on helppo lukea. Digitaalisen ratkaisun myötä myös kirjaamiseen liittyvä manuaalityö sekä virheiden määrä vähenevät.
– Kaikukortti-verkoston kasvaessa Excel alkoi natista liitoksistaan ja tietojen hallinta kävi koko ajan raskaammaksi, toteaa projektin hankejohtaja Seppo Mallenius Itewikissä julkaistussa artikkelissa.
Yhteyshenkilönä toiminut Savisaari puolestaan kiittelee asiakasta harvinaisen hyvin laaditusta vaatimusmäärittelystä sekä IT-orientoituneisuudesta, joiden ansiosta niin sparrailu, teknologiavalinnat kuin itse ohjelmistokehitys sujuivat mutkattomasti.
– Oli alusta asti selvää, mitä ja miten alamme tehdä. Vastuullisuus leimasi yhteistyötämme heti sen alkumetreiltä. Positiivisen haasteen toi, ettemme tienneet, kuinka suureksi palvelu tulevaisuudessa kasvaa, Savisaari kertaa.
– Lisäksi haasteena oli, että ilmaisia pääsylippuja voi hankkia kahta kautta: suoraan kulttuuritoimijalta, kuten vaikkapa museolta, mutta myös isoilta lipputoimittajilta. Saimme järjestelmät keskustelemaan keskenään, minkä ohella loimme myös raportointia ja kirjaamista helpottavan työkalun.
Mobiilisovellus toteutettiin React Frameworkilla, joka on avoimen lähdekoodin web-kehitysalusta. Raporttien luontiin Perfektio käytti niin ikään avoimeen lähdekoodiin perustuvaa Metabasea, ja mobiilisovelluksen taustalla eli back-endinä toimii Django.
– Teknologiana React on pitkäikäinen, sillä jatkossa lähes kuka tahansa modernia web-kehitystä osaava voi jatkaa kehitystä eteenpäin, Savisaari perustelee.
”Kaikukortti on vakiintunut Espoossa työvälineeksi, jossa kulttuurin ja sote-alan tavoitteet yhdistyvät hyvinvoinnin edistämiseksi.” – Espoon kaupungin kulttuurin tulosyksikön eritysasiantuntija Helena Sarjakoski
Kaikukorttia käytettiin viime vuonna noin 34 000 kertaa. Se on ehkäissyt niin nuorten kuin ikäihmisten syrjäytymistä eri puolilla maata. Vaikka Perfektion ohjelmistokehitys vähensi esimerkiksi paperien pyörittelyyn ja raportointiin kuluvaa manuaalityötä, erityiseksi onnistumiseksi Savisaari nostaa sosiaalisen vastuullisuuden:
– On mahtavaa nähdä, että digitalisoimamme palvelu on ahkerassa käytössä. Haluamme jatkossakin kantaa yhteiskuntavastuuta kehittämällä ratkaisuja erityisryhmien tarpeisiin.
– Oli hienoa huomata, että Perfektio arvostaa Kaikukortin missiota ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Toivon yhteistyömme jatkuvan, tiivistää Itewikin artikkelissa myös Mallenius.
Perfektio toimii yhä Kaikukortin ylläpitäjänä ja huolehtii muun muassa ajantasaisesta tietoturvasta sekä korjaa palvelussa mahdollisesti ilmenevät bugit. Artikkeliin lainatut käyttökokemukset ja palautteet on poimittu Kaikukortti-verkkosivun julkaisusta.
Muhiiko mielessäsi jokin digitaalisen liiketoiminnan prosessi, jonka haluaisit toteuttaa vastuullisesti? Me Perfektiolla hiomme ideastasi toimialasi säihkyvimmän timantin! Ota rohkeasti yhteyttä!
Olli Savisaari
Experience Designer